Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2015/11/10

PEDROLO: L'ESCRIPTOR QUE VOLIA SER LLIURE

Òmnium Cultural de l'Alt Penedès i la Secció literària de l'Agrícol han organitzat la Setmana Pedrolo – L'escriptor que volia ser lliure, del 20 al 28 de novembre, al Centre Artístic Penedès L'Agrícol (passatge Alcover, 2 de Vilafranca). La Setmana Pedrolo també comptarà amb una matinal per a l'alumnat de literatura dels centres de secundària de la comarca. La setmana pedroliana ha comptat amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, les llibreries L'Odissea i La Cultural i Cinema Kubrick.

Manuel de Pedrolo va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Va ser molt llegit i, tot i que va destacar com a novel·lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig... Tots li servien per explicar el seu pensament i per a recrear nous mons, que o bé retrataven una societat complexa i reprimida —políticament, sexualment, socialment—, o n'imaginaven una de nova amb unes altres possibilitats, sobretot d'alliberament, personal o col·lectiu. Sense l'obra pedroliana -amb més de 40 anys de creació- és impossible entendre la literatura catalana contemporània. 
A més de ser llegit, Pedrolo va ser "seguit". Manuel de Pedrolo doncs, fou un home que molestava, que  transgredia i mantenia una insubornable actitud política; un home d'una coherència exemplar que ens va deixar una obra excepcional.  Hi ha dos temes importantíssims en el seu pensament que van tenir la traducció adient en els seus escrits: l'alliberament de la dona i l'independentisme d'esquerres dels Països Catalans.

Una setmana plena d'activitat pedroliana.
El professor de Filologia Catalana de la UAB, Francesc Foguet i Boreu,  impartirà la conferència "El teatre de Pedrolo: l'exploració dels límits", el divendres,20 de novembre, a les vuit del vespre.
Nina Valls, gestora cultural, professora i col·laboradora de la revista Serra d'Or, farà la conferència "Més enllà dels llibres: Pedrolo al cinema i a la televisió", el dimarts, 24 de novembre a les vuit del vespre.  
La setmana també comptarà amb Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor. Divendres 27 de novembre, a les 12'30h,  participarà en la matinal per a alumnes de literatura dels centres de secundària de la comarca. Prèviament, l'alumnat podrà assistir a una projecció especial de la pel·lícula "Segon Origen", amb presència de Carles Porta, el seu director.
Al vespre, a les 20h, es projectarà "Semblança d'un apassionat", curtmetratge homònim sobre Manuel de Pedrolo i tot seguit hi haurà una xerrada amb Adelais de Pedrolo, filla de l'escriptor. Ambdós actes comptaran amb la col·laboració de l'alumnat del batxillerat artístic de l'IES Milà i Fontanals, que interpretaran alguns fragments d'obres teatrals de Manuel de Pedrolo.
Finalment, per acabar bé la setmana, s'ha organitzat una sortida literària a la Segarra, amb visita als indrets pedrolians: L'Aranyó i l'Espai Pedrolo (castell de Concabella). La sortida es farà el dissabte 28 de novembre, al matí. És una sortida oberta a tothom- Cal inscripció prèvia a altpenedes@omnium.cat o bé al 93 8921946.