Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2024/07/26

MÚSICA DE CAMBRA

 


Elisenda!


Elisenda, Reina de la Corona d’Aragó” és una novel.la de gènere històric del segle XIV, en el marc de la Corona d’Aragó. En un temps convuls, de persecució, d’ inestabilitat i de guerres, era mediadora en conflictes, devota, sensible, humana i fidel al seu primer amor de joventut, el cavaller Guillem de Montagut.

La novel.la és una biografia de ficció de la reina lleidatana, Elisenda de Montcada i de Pinós, quarta muller de Jaume II, el Just i promotora el Monestir de santa Maria de Pedralbes. La reina explica la seva vida a la seva cuidadora durant nou dies abans de la seva mort. Elisenda actua com a protagonista i com a testimoni dels esdeveniments. La crònica d’Elisenda reflexiona sobre el present i el passat, i ho fa anant endavant i endarrere en el temps. Es tracta de la narració de la vida d’una dona d’un llinatge molt important, com va ser el de la família Montcada, amb molt de poder, amb un rerefons d’intrigues de palau i de secrets familiars. Un relat d’amistat i d’amor, de tendresa i de solidaritat, d’emocions i de sentiments.

Rosa Maria Prat Balaguer és doctora en Ciències de l’Educació i llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. Membre activa de distints fòrums literaris: del Col·lectiu d’autors penedesencs “Mir Geribert”, del grup sadurninenc “Tast de paraules” i del Club de Lectura “Segona Fermentació” de la Biblioteca Municipal de Sant Sadurní d’Anoia, entre d’altres.

Ha publicat el llibre Coneguem Sant Sadurní d’Anoia (1994), la novel·la històrica Pedres blanques (2018) i la seva traducció al castellà PiedrasBlancas (2020), El batec del temps (2020), Terra de vinyes (2021). Editora de l’obra Esqueixos de vida, de Joan Prat Closa amb il·lustracions de Dolors Rovira i Rovira (2022). Ha participat en la publicació col·lectiva Tast de Paraules editat per l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia (abril 2024).

A través de la narrativa de ficció, intenta recuperar la memòria històrica i donar veu a les dones.

Pep Forns Varias, psicòleg, periodista i escriptor sadurninenc. Llicenciat en Psicologia per la Universitat de Barcelona i en Ciències de la Informació per l'Autònoma. Té consulta de psicologia a Sant Sadurní, a Espai de Consciència. Com a periodista ha treballat al setmanari El 3 de Vuit, a Ràdio Vilafranca, a Ràdio 4 i a Catalunya Ràdio, entre altres mitjans. Actualment és columnista de El 3 de Vuit. Autor de diversos llibres relacionats amb Sant Sadurní i el sector del cava: Les veus d'un barri, Sant Sadurní d'Anoia: El cava, l'hoquei sobre patins i la Festa de la Fil·loxera, Cava, on vas?, Varias, una impremta d'etiqueta. Recentment ha publicat poemes en el llibre col·lectiu Tast de Paraules

Lluís Massana Llorens a estudiar Sociologia a Madrid i Història a Sevilla. A l’any 1981 va assumir la direcció de l’Escola Intermunicipal del Penedès de Sant Sadurní d’Anoia, exercint-hi de professor d’Història. El va jubilar a l’any 2010. Actualment participa com a conferenciant a les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, per explicar la Guerra d’Ucraïna i el Conflicte d’Orient Mitjà.

Anna Godoy López és artista penedesenca, doctora en Educació, docent universitària, musicòloga, comunicadora audiovisual, lingüista, escriptora i intèrpret de viola, tot plegat, àmbits lligats íntimament a la seva aspiració com a comunicadora integral al voltant del fet musical.