Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2018/11/21

SETMANA CAPMANY


Coincidint amb l'Any Capmany l'Agrícol, el Casal i TAT Teatre han organitzat un seguit d'actes destinats a diferents públics. A banda de la matinal dedicada als Instituts de la comarca, els actes oberts a tothom seran: el dimecres dia 28 a les 19 hores amb la conferència de la comissària de l'Any Capmany, Marta Nadal (a lAgrícol) i l'espectacle de cabaret del dia 30 a les 20h al teatre Casal.
Tots els actes són gratuïts i durant l'espectacle de cabaret es degustarà el nou cava brut de les Caves Vendrell Olivella.
Conferència
Aquest 2018 es commemora el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, que ha de permetre potenciar la seva dimensió com a escriptora, la vessant filològica però també filosòfica, com a intel.lectual i com a activista cultural i social. Marta Nadal defineix Maria Aurèlia Capmany com a una dona incòmoda, transgressora i aquest any ens hauria de permetre mirar amb tendresa el personatge fascinant i inabastable que va ser.
La comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany és Marta Nadal, professora de Llengua catalana i Literatura i crítica literària. Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, ha realitzat estudis de doctorat a la mateixa universitat. Actualment treballa en l’estudi de l’obra periodística de Maria Aurèlia Capmany, en concret els articles de l’autora publicats a la revista Serra d’Or, entre els anys 1961 i 1992, alguns dels quals aplegats a Dietari de prudències (1982).
Cabaret
La història “Ca Barret! Viola del violer” podria començar dient: Les conquistes d'aquest món no les faràs amb les cames, sinó amb el cap, i podria acabar cridant: Mai no seré prou vella ni prou covarda per no tornar a començar de cap i de nou i amb les mans buides. Per saber-ne més, caldrà veure l'obra, un divertiment esbojarrat o, ja ens ho direu, una tragèdia ben viva.
Maria Aurèlia Capmany i Jaume Vidal Alcover van empescar-se, a partir de 1968, una interessant modalitat de cabaret d’agitació cultural i política, que va donar lloc a espectacles diversos, dirigits per Josep Anton Codina, a la Cova del Drac de Barcelona. En un d’aquests espectacles, hi figurava la cançó Viola del violer”, de contingut feminista, cantada per Carme Sansa. La lletra era de Maria Aurèlia Capmany i la música d’Antoni Parera Fons. “Ca Barret! Viola del violer” és una adaptació on gags dels cabarets tramats a la Cova del Drac es confonen amb les veus que neixen de la teatralització d'algunes "Cartes impertinents", salpebrats amb paraules robades a "Quim-Quima" i veus d’altres textos de la Maria Aurèlia Capmany. A tots aquests ingredients, que interpel·len amablement a l’espectador, “Taller d’Assaig Teatre” - TAT hi ha afegit uns granets de collita pròpia per arrodonir, modestament, l’espectacle.