Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2024/10/17

Conversa amb Núria Cadenes

L’Agrícol acull una tertúlia literària amb Núria Cadenes que conversarà amb  Judit Jansà i Aina Soler, periodistes, i Jaume Marfany, president de la CAL. La trajectòria cívica de Núria Cadenes ha estat reconeguda amb el Premi Nacional Joan Coromines. L’acte es durà a terme el dijous 17 d’octubre, a les 19’30h, a la sala Sara Kirchner de L’Agrícol, Vilafranca del Penedès, en un acte organitzat per la Secció literària de l’entitat i Marxa de Torxes per la Independència, amb la col.laboració de la llibreria l’Odissea.

Núria Cadenes és escriptora i periodista. Juntament amb Eva Gisbert va convertir la històrica llibreria Tres i Quatre en l’actual Fan Set, un pol d’agitació cultural a la ciutat de València. Actualment, col·labora al diari digital Vilaweb, a Catalunya Ràdio i al setmanari El Temps.

Els dos primers llibres que ha publicat tenen relació directa amb el seu empresonament: Cartes de la presó (2002) i Memòries de presó (1994).

Ha escrit llibres biogràfics, de viatges, de relats) i ha participat en diversos reculls de narracions que inclouen la biografia de l’Ovidi Montllor, L’Ovidi (2002),  la incitació a conèixer la part més meridional del país, Vine al sud! Guia lúdica del País Valencià  (2008);  AZ (2009) va guanyar el premi Ciutat d’Elx i el de la Crítica dels Escriptors Valencians. Ha publicat contes en les antologies Elles també maten (2014), Barcelona, viatge a la perifèria criminal (2014) i La cervesa de la Highsmith (2021). També ha editat l’antologia de textos d’Isabel-Clara Simó No tinguis èxit (2021).

Ha publicat les novel·les El banquer (2013), que ficciona la vida de Joan March; Tota la veritat (2016), premi Crims de Tinta; Secundaris (2018), amb l’altra cara de la Barcelona Olímpica; o Guillem (2020), una novel·la documentari sobre el cas de Guillem Agulló, guardonada amb els premis València Negra i Lletra d’Or. També s’ha sumat a continuar el cicle Temps Obert de Manuel de Pedrolo amb una obra doble, La terra s’ho porta (2022) i No han donat la llum, encara (2022).

Recentment, Núria Cadenes ha publicat Tiberi Cèsar (2023), la gran novel·la de l'emperador Tiberi, el relat d'un temps clau en una Roma grandiosa, brutal i tràgica.