Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2011/03/07

NOTES D'HISTÒRIA

Acabada la guerra, i els seus efectes més immediats, el Centre Agrícola del Penedès, l'Agrícol, reemprèn la seva activitat com a entitat cultural. Han deixat enrera uns anys convulsos en què havia estat la seu de l'Ateneu Popular del Penedès (en el qual d'ençà del 1937 s'hi feien classes i conferències per als obrers), l'Ajuntament  revolucionari de la vila, el lloc dels primers judicis sumarísssims del nou règim... En fi, un període  de sis anys en què, començant pels conflictes de la "Qüestió Rabassaire", hi havia passat una mica de tot.
En aquesta nova etapa, encetada l'any 1940, al capdavant de la Junta directiva hi havia el músic i compositor (antic regidor de Cultura a l'Ajuntament Republicà i impulsor del Museu de Vilafranca l'any 1935) Francesc de Paula Bové Trius (1875 - 1951).
Fruit de les amistats i de les relacions de Bové, una de les primeres activitats que es va fer per recuperar l'activitat social, va ser el concert de Rosa Balcells. Una concertista barcelonina filla del director coral Jaume Balcells. Un concert que es va fer al saló teatre que hi havia en l'espai que avui ocupa l'edifici de l'antic Cinema Victòria, en el qual es van interpretar un bon gruix d'obres per a piano des de Bach fins al segle XX, seguint un programa de concert que havia estat molt destacat per la premsa barcelonina.
Eren anys difícils, en tots els sentits, i es volia reanimar el teixit social. Com es llegeix al revers del programa de mà: "Entra en el plan de la Junta Directiva celebrar en la presente temporada de Cuaresma nuevas manifestaciones de la vida cultural al mejor interés y recreo de nuestros asociados".

1 comentari:

el amigo ha dit...

Estimado Joan Cuscó Clarasó, un gusto estar en contacto por este medio, deseaba agradecerte el comentario dejado en mi blog, (http://wwwelamigo.blogspot.com)sobre un artículo de filosofía de un colaborador del blog, estuve visitando tus sitios y veo que abarcas una amplia gama de actividades en ellos.Te diré que me han gustado.
Desde Maipú en Buenos Aires Argentina te envío un abrazo.