Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2011/04/11

L'AGRÍCOL SIGNA CONVENIS DE COL·LABORACIÓ

Ja en els seus orígens (a finals del segle XIX) l’Agrícol va ser una entitat oberta i capaç d’assumir l’activitat d’altres entitats. De ser un pal de paller del món del vi i d’implicar-se en els problemes del seu present històric (per exemple amb la fil·loxera). I va ser un pol de creativitat acollint, per exemple, l’activitat de Josep Baltà de Cela (amb el primer laboratori químic que s’instal·là a la vila) o la creació de l’Estació Enològica. Emprenedoria, implicació, vi, cultura, sociabilitat…, són elements que han estat presents en la història de l’entitat des d’un primer moment. Un capital que volem assumir i que volem reemprendre. L’acte d’avui així ho palesa.

El Centre Artístic del Penedès, l’Agrícol és una entitat transversal, amb una activitat social i lúdica i, al mateix temps, amb una activitat cultural i formativa ben estretament relacionada amb les arts i amb el món del vi i de la gastronomia, amb les particularitats culturals  i econòmiques de Vilafranca i del Penedès.

            Treballar en xarxa i establir complicitats. Aquesta és la recepta. Un projecte que depèn d’un bon treball en equip dins la junta directiva de l’Agrícol (que així és) i de al resta de gent que t’envolta (com fan explícit els convenis que avui presentem). Un treball en equip que té molt en compte una mirada lúcida i crítica amb el present i amb l’entorn més immediat. L’Agrícol, com les altres entitats de els seves característiques, té una funció ambigua en els nostres temps: ser el ressò de la societat civil sense la  interferència dels partits polítics. Un club basta en la sociabilitat, el coneixements i la creació d’una opinió independent. Un niu de trobada i de treball en comú. 
            És allò que en el llenguatge actual s’anomena “coworking” (“oficina compartida” i “cotreball”). És a a dir, cercar un espai de trobada, de diàleg, de complicitats. Un espai que, com és el cas, tingui una bona situació urbana i que estigui ben comunicat.  Defensem la importància de les xarxes socials presencials, el valor de la història com a forma d’aprendre actviament i la col·laboració  entre disciplines professionals diverses per millorar constantment.
            Per això té molt de valor avui presentar els convenis de col·laboració amb l’Escola d’Arts Arsenal, l’Acadèmia Penedès tastavins, la Jove Cambra Internacional (Vilafranca) i el Club Apicius. I amb cadascun d’ells anirem treballant en aspectes diversos i específics, en els quals són els veritables coneixedors i protagonistes. Uns convenis que són parells a l’activitat enocultural que també us presentem avui, la qual ja fa incidència en el suport a joves creadors penedesencs i al lligam entre el local i l’universal (Nit de les Lletres, Dia de la Música, Tallers de Cuina, Acte Acadèmic amb Norbert Bilbeny).