Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2013/04/24

Conferència: "Llibertat, cultura i democràcia a la Mediterrània avui." De l’escriptor amazic Salem Zeina

Salem Zeina, escriptor amazic de nacionalitat algeriana acollit pel PEN Català refugiat a Barcelona, ens parlarà sobre la cultura amaziga, el proper dimarts 30 d’abril, a les 20h, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol. L’acte ha estat organitzat per l’Ajuntament de Vilafranca, amb la col.laboració de la Secció literària de L’Agrícol i el suport de la Diputació de Barcelona.

Salem Zenia és un poeta, novel·lista i assagista en llengua amaziga. En la primavera del 1980, coneguda posteriorment com la Primavera Berber, un període emblemàtic per les reivindicacions dels drets del poble berber, Zenia va participar en diverses manifestacions com a membre del comitè d’estudiants de la seva regió. Militant de la causa berber, ha seguit tota l’evolució de la reivindicació berber, centrant el seu interès en l’acció cultural. Al 1998 va fundar el seu propi diari, Racines/Iz’uran, orientat sobretot a la promoció de la literatura berber, del qual continua sent el director. Al 2005, Salem Zenia va rebre a París un diploma d’honor, atorgat per l’associació Tamazgha, entitat de defensa i promoció de la llengua i la cultura berber, pel conjunt de la seva obra i per la seva aportació al desenvolupament i l’expansió de la literatura amaziga. Des del maig 2007, Salem Zenia resideix a Barcelona, acollit pel PEN Català en el marc del Programa Escriptor Acollit. Al 2011, se li va concedir el Premi Internacional "Veu lliure",  atorgat pel PEN Català.
 
El PEN Català és una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana. Aquesta projecció internacional s’ha fet a través de la seva participació activa amb els objectius del PEN Internacional, fonamentalment la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita per a l’alliberament dels escriptors empresonats.
 
Des de la seva fundació, el 1922, per Josep M. López-Picó i Carles Riba, el PEN Català ha treballat en la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita per a l’alliberament dels escriptors empresonats. Impulsa el Programa Escriptor Acollit, que permet acollir durant fins un màxim de dos anys un escriptor amenaçat o amb risc de ser empresonat pel seus escrits. El programa es du a terme sota l’aixopluc de l’Icorn (International Cities of Refuge Network), xarxa de ciutats refugi d’arreu del món que vetllen per la defensa de la llibertat d’expressió, del qual el PEN Català és fundador i impulsor. 

Salem Zenia, novel·lista i poeta algerià i militant de la causa berber, és un dels escriptors acollits pel PEN Català. Va arribar el 2007, i després d’ajudar-lo a integrar-se, ara viu a Catalunya on treballa com a escriptor, alhora que realitza una tasca divulgativa.