Passatge Alcover, 2 / 08720 Vilafranca del Penedès / Tel. 938 900 815 / agricol@agricol.cat / http://ca-es.facebook.com/agricol.cat / @agricol1876


2016/11/13

Matinal “Llegir Llull al segle XXI: El llibre de les bèsties avui"

la Secció Literària de l’Agrícol i Òmnium Cultural de l’Alt Penedès, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes han organitzat una matinal Llegir Llull al segle XXI: El llibre de les bèsties avui, per a l’alumnat de literatura dels centres de secundària de la comarca. La matinal comptarà amb Laura Borràs, directora de la Institució, professora i especialista en Llull,  i la col·laboració de l’IES Milà i Fontanals, amb la lectura de fragments del Llibre de les bèsties, que faran alumnes de literatura catalana i batxillerat musical. L’acte es farà el proper dijous 10 de novembre, a les 12h, a l’Escorxador de Vilafranca. Tot i ser destinat especialment a l’alumnat de literatura, és un acte obert a tothom.
L’any 2016 és l’Any Llull, coincidint amb el setè centenari de la mort de l’escriptor mallorquí. Llull és considerat el gran escriptor, filòsof, erudit i home de lletres medieval, un dels màxims exponents de la cultura i el pensament a Europa.  La seva obra, escrita principalment en català i llatí, i probablement també en àrab, ha tingut una gran influència entre grans pensadors, des del mateix segle XIV fins als nostres dies. Els seus llibres han estat editats i traduïts a desenes de llengües i treballats i valorats als centres de cultura i estudi més prestigiosos d’arreu del món. Els seus amplis interessos van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, que van des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l’astronomia, la retòrica o la lògica. Alhora, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana, i que inclou títols emblemàtics com el Blaquerna —amb el Llibre d’amic e amat—, el Llibre de meravelles —amb el Llibre de les bèsties o el Llibre del gentil i dels tres savis.
 
Laura Borràs i Castanyer és llicenciada en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona, on el 1997 es va doctorar en Filologia Romànica. Des del 1995 és professora del Departament de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de Barcelona. Ha publicat nombrosos estudis i textos divulgatius i col·labora en diversos mitjans de comunicació. Actualment és la directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Des del 2000 dirigeix el grup de recerca HERMENEIA (www.hermeneia.net), que estudia les connexions entre els estudis literaris i les tecnologies digitals i està format per professors de diverses universitats europees i americanes.