Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2023/12/11

Memòria de Sara Kirchner


Nascuda a Barcelona, Sara Kirchner Catalán va ser una de les primeres dones en entrar a la Universitat de Barcelona i una de les primeres en llicenciar-s’hi en Filosofia i Lletres. No obstant això, l’any 1955 va veure estroncada la seva carrera docent com a professora de geografia, història i història de l’art que havia començat el 1932 a Olot i continuat a partir del 1934 a Vilafranca del Penedès per culpa dels falangistes.

L'historiador Jordi Vidal Pla, que l'any 2015 en va publicar la biografia a l'editorial Andana, en farà una aproximació biogràifca en el marc del treball de recerca "memòria de Sara Kirchnwr" que duen a terme Joan Cuscó i Josep Monserrat, i que ha rebut el premi Creu Cases Sicart a la recerca de l’any 2023, que organitzen la Xarxa d’Universitats Vives i l’Institut Ramon Muntaner, i ne què han recopilat els seus treballs sobre pedagogia, història i folklore. 

La mirada de Kirchner és una mirada vital i imaginativa que vol retrobar l’esperit que hi ha rere un obra d’art, un fet quotidià o una festa.

Com diu Jordi Vidal: “La de Sara Kirchner és la història d’una persona, d’una dona, d’una professora que va deixar empremta en tota una generació, de manera ètica, callada apassionada [...]. Va ser un exemple de supervivència i d’exili interior, a la dura postguerra [...] i fins i tot, durant la Transició Democràtica”.