Passatge Alcover, 2 / 08720 Vilafranca del Penedès / Tel. 938 900 815 / agricol@agricol.cat / http://ca-es.facebook.com/agricol.cat / @agricol1876


2013/12/11

NOTES D'HISTÒRIA

Un dels grans problemes de la Guerra Civil del 1936 a 1939 va ser el de la desaparició de gairebé tot l'arxiu (i de la biblioteca) que hi havia a l'Agrícol. De fet, fins fa ben pocs anys només disposàvem de la breu ressenya històrica que se'n va escriure al primer terç del segle XX.
 
Tot plegat, fa que cada document i cada dada que es pot anar trobant sigui de molt de valor per reconstruir la història d'una entitat que va nàixer l'any 1876 i que actualment viu un procés profund de transformació d'ella mateixa, a les envistes dels reptes que planteja el segle XXI.
 
Avui volem posar en coneixement de tots plegats quatre documents curiosos de diferents moments dels segles XIX i XX, els quals han sortit entre la paperassa que van recollir els historiadors Pere Alegret, Lluís G. Feliu i de les imatges captades per Ramon Farré.
 
El primer, és un poema de caràcter satíric escrit per un antic soci de l'entitat en motiu d'un acte que hi va fer el soci Josep Baltà de Cela que fou publicat per la Impremta de Pere Alegret.
 
Els altres dos, fan referència a l'Associació de Propietaris Rurals que  va tenir com a seu social l'Agrícol. L'una és una carta de convocatòria per a una reunió del cos d'agents rurals de l'any 1932 i, l'altra, és una carta de l'any 1928 (de presentació de la dita associació amb la corresponent butlleta d'inscripció).
 
Així mateix, acompanyem aquestes imatges d'una fotografia de tal i com era el Passatge Alcover l'any 1953. És una imatge ben clara de l'època i de la grisor que imperava en la dura postguerra.
 
Va pertànyer a Ramon Farré "Goya" qui, en aquells anys, també va organitzar sessions de Jazz a l'Agrícol, de les quals en parlarem més endavant.