Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2024/01/22

Us escric des d’una presó de Grècia, d’Aléxandros Panagulis

El Centre Artístic Penedès L’Agrícol, de Vilafranca del Penedès, acollirà la presentació del poemari Us escric des d’una presó de Grècia, d’Aléxandros Panagulis, Edicions Cal·lígraf, el proper dimecres 24 de gener, a les 19h, a la Sala Sara Kirchner, en un acte organitzat per la Secció literària de l’Agrícol. En finalitzar, Josep Tero cantarà una selecció de cançons dedicades a Panagulis.

Us escric des d’una presó de Grècia, és un poemari que Aléxandros Panagulis va escriure amb la seva sang durant l’empresonament per anar en contra de la dictadura de la Junta militar grega. Ha estat traduït en part per Antoni Piqué, recuperat per Joan Requesens, i enllestit per Eusebi Ayensa. La presentació del poemari anirà a càrrec de Jordi Llavina professor, escriptor, poeta i crític literari, i comptarà amb Joan Requesens, doctor en filologia catalana i llicenciat en teologia, i amb Eusebi Ayensa, cotraductor, llicenciat en filologia clàssica i doctor en filologia romànica.


Al 13 d’agost de 1968, un jove militant d’esquerres, Aléxandros Panagulis (1939-1976), era arrestat per la policia acusat de preparar un atemptat contra Iorgos Papadópulos, el cap de la Junta Militar que havia ocupat el poder a Grècia per mitjà d’un cop d’estat un any abans. La defensa de les seves conviccions des d’una cel·la que havien construït específicament per a ell, com si fos una tomba en vida, convertiren aquest enginyer de formació en poeta. Molts dels seus poemes, inèdits fins avui en català, van ser escrits a les parets de la seva cel·la amb la sang que li regalimava de les ferides causades per les terribles tortures a les quals era sotmès gairebé diàriament. La seva obra, doncs, constitueix un testimoni exemplar de resistència humana, que, més enllà de la seva pròpia experiència com a pres polític, segueix despertant la compassió i l’admiració de tots els demòcrates. Menys d’un any després de la seva excarceració va morir en estranyes circumstàncies en un accident de trànsit, amb només trenta-sis anys, després d’anunciar que faria públics informes secrets de la temuda Policia militar que demostraven la col·laboració de diversos polítics grecs suposadament demòcrates amb aquell règim de terror.