Edifici històric de l'Agrícol / Passatge Alcover, 2 - Rambla Nostra Senyora, 43 / 08720 Vilafranca del Penedès / agricol@agricol.cat

2024/03/12

Isabel Ullate Valls presenta El noi de l’autobús a L’Agrícol

El Centre Artístic Penedès L’Agrícol, de Vilafranca del Penedès, acollirà la presentació del llibre El noi de l’autobús (Edicions i propostes culturals Andana) d’Isabel Ullate Valls, el proper dimecres 6 de març, a les 19h, a la Sala Sara Kirchner. Isabel Ullate, autora del llibre, Toni Regueiro, actor i director, i Ramon Nadal, editor, faran la presentació del llibre. L’acte compta amb la col.laboració de la Secció literària de L’Agrícol i d’Els Fogons d'en Senén.

El noi de l’autobús és un llibre de no ficció amb elements de ficció. Amb el subtítol La Hispano Pontorrina, Transports Monasterio, Mon-Bus. De les tartanes als motors de 500 cavalls, està basat en fets reals —conté trossets de moltes vides i bocins de documentació històrica i bibliogràfica— i conforma la crònica des d’abans del 1890 i fins al 2011 de la família Monasterio i de la seva empresa de transport originàries del Pont d’Armentera. L’expliquen més de vint testimonis i principalment un narrador ben particular al qual dona veu l’autora. És la història de tres generacions sobre rodes que contribueixen a la prosperitat de les comarques de l’Alt Camp, de l’Alt Penedès, del Baix Penedès, del Garraf i de les comarques contigües, entre d’altres.

Dels carreters i els carros del segle XIX, als motors potents dels autocars del segle XXI, passant pel gasogen i l’economia de subsistència d’entreguerres, el noi de l’autobús guia el lector per un trajecte amb tres parades i narra la pròpia història personal i empresarial i la dels seus avantpassats i coetanis. A més a més, descriu episodis històrics com el pas del vehicle de tracció animal al de tracció mecànica, el paper del correu en el sector del transport de viatgers o la transformació dels camins primigenis en la xarxa viària actual. Contextualitza la narració i aborda les Guerres Carlines, la Guerra d’Àfrica i la Guerra Civil i examina els fenòmens del Seat 600 i el boom del turisme a Catalunya.

Isabel Ullate Valls, llicenciada en Filosofia, va debutar com a escriptora amb Olèrdola, el llegat de Pere Clavé Bruna, Edicions i propostes culturals Andana, 2007, un llibre a cavall de la filologia, la història i la literatura biogràfica. Tanmateix, l’art de l’escriptura emergeix espontàniament en la Isabel en tots i cadascun dels treballs i de les activitats vitals que desenvolupa: crea i relata contes i redacta projectes educatius, socials i culturals en la seva feina d’educadora, de dinamitzadora sociocultural i de tècnica social. Escriu assaig i contribueix a la divulgació filosòfica en xerrades i conferències. Amb El noi de l’autobús consolida la seva faceta literària.